Sunday, October 10, 2010

'DO' AND 'DONT' SEMASA MENTERNAK AYAM KAMPONG


10/10 - Kali ini saya akan menyenaraikan perkara-perkara yang 'PERLU DIBUAT' dan 'JANGAN DIBUAT' atau 'D0 AND DON'T' didalam penternakan ayam kampong berdasarkan pembacaan dan pengalaman saya sendiri sebagai panduan untuk bakal-bakal penternak. Mungkin apa yang saya tulis tidak sama atau tidak kena pada pandangan orang lain, tetapi saya menulis apa yang saya alami dan lalui sendiri sepanjang menjadi penternak ayam kampong dengan hasil dan keputusan yang baik. Terpulang kepada pembaca menilai mana yang sesuai atau tidak. Yang baik dan berguna diamalkan, yang salah dan silap ditinggalkan.
Berikut adalah perkara-perkara yang perlu dibuat agar hasilnya baik dan dapat mengelakkan pelbagai masalah yang merugikan semasa dalam menternak.

A. PERLU DIBUAT(DO)

a) Diperingkat pengeluaran telor
i. Beri makanan yang berkhasiat kepada induk ayam supaya dapat kualiti telor yang baik dan induk sentiasa sehat.
ii. Nisbah bapak : ibu ayam tidak lebih 1:10 untuk tingkat peratus telor berbenih.
iii. Sediakan tempat bertelor secukupnya mengikut bilangan induk yang ada.
iv. Tempat bertelor hendaklah dibersihkan secara berjadual, diganti bahan lapik yang baru dan basmi kuman dengan diisfectant atau dibakar dengan api untuk membunuh hama.
v. Pungut telor sekerap mungkin supaya tidak kotor dan dieram.
vi. Letak tempat bertelor ditempat yang tidak terkena air hujan atau panas terik matahari.
vii. Buat reban berpagar yang selamat bagi mengelak pemangsa mencuri telor.
viii. Bersihkan kawasan reban, buang najis, sembur dengan pembasmi kuman seluruh kawasan reban termasuk sangkar secara berkala.
ix. Beri vaksin Newcastle Disease setiap 3 bulan untuk elak serangan sampar.
x. Beri vitamin didalam minuman sebagai ‘supplement’ untuk kesihatan ayam.
xi. Beri antibiotic kepada semua ayam yang lepas bebas untuk cegah penyakit kronik jika ada tanda-tanda awal penyakit pada ayam dan asingkan.

b) Diperingkat pengeraman menggunakan incubator.
i. Simpan telor yang dipungut untuk penetasan pada suhu bilik didalam tray telor secara menegak tidak lebih 7 hari.
ii. Bersihkan telor dari kekotoran najis atau tanah sebelum dimasukkan kedalam incubator.
iii. Tulis tarikh jangka menetas iaitu 21 hari selepas masuk incubator.
iv. Bersihkan incubator dengan pembasmi kuman sebelum telor dimasukkan.
v. Golek/pusing telor sekerap yang mungkin setiap hari. Minima 2-3 kali sehari jika guna incubator manual. Tangan hendaklah bersih semasa menggolek telor.
vi. Pantau jangka suhu dalam incubator supaya pada setting yang betul.
vii. Pantau kelembapan dalam incubator mengikut setting yang betul.
viii. Pastikan bekas air dalam incubator tidak kering.
ix. Seboleh-bolehnya, guna incubator berasingan untuk pengeram dan penetasan bagi memudahkan menjaga kebersihan incubator.
x. Pindahkan anak ayam dari incubator yang telah kering bulu kedalam brooder.

c) Diperingkat dalam Brooder(usia 1-18 hari)
i. Lapik brooder dengan bahan yang kering dan tidak licin permukaannya.
ii. Gunakan mentol 'filament' sebagai pemanas yang bersesuaian wattnya, 24 jam selama 2-3 minggu. Suhu tidak melebihi 32 darjah Celcius.
iii. Sediakan makanan dedak halus Gold Coin 201C dan air minuman sepanjang masa.
iv. Campurkan 'stimulant' yang mengandungi pelbagai vitamin dan amino asid sebagai penggalak makan dan menambah penyerapan zat makanan selepas hari ke 3-5 dan selang 5 hari sekali.
v. Jika tiada ‘stimulant’, vitamin hendaklah diberi sebagai ‘supplement’ secara berkala setiap 5 hari sekali.
vi. Basuh bekas minuman dan tukar air minuman setiap hari.
vii. Pastikan lantai brooder sentiasa kering sepanjang masa untuk kurangkan bau dan penularan penyakit.
viii. Pastikan peredaran udara yang mencukupi.
ix. Pastikan brooder diletak ditempat yang terlindung dari air hujan dan sinaran terus cahaya matahari.
x. Gunakan bahan yang dapat mengelak serangan pemangsa.
xi. Bersihkan brooder dengan diisfectant setiap kali sebelum anak ayam baru masuk.

d) Diperingkat reban asuh awal(usia 3-8 minggu)
i. Reban hendaklah dibina berlantai atas dan berlapik dengan bahan alas.
ii. Reban dibina berbumbung atau berada dibawah bangunan berbumbung dengan cukup peredaran udara dan cahaya matahari.
iii. Jaring hendaklah dipasang untuk mengelak gigitan nyamuk.
iv. Lantai hendaklah ada habuk kayu/sekam padi/surat khabar supaya sentiasa kering.
v. Lampu pemanas dipasang sebelah malam sahaja.
vi. Peredaran udara dalam reban hendaklah sempurna untuk elak kesan ammonia terutama diwaktu malam.
vii. Makanan dedak halus 201C hendaklah sentiasa diberi.
viii. Bersihkan bekas makanan/minuman dan tukar air minuman setiap hari.
ix. Beri vitamin secara berkala seminggu sekali.
x. Asingkan anak ayam yang sakit dan beri rawatan yang bersesuaian.
xi. Tukar/tambah habuk papan/sekam padi/surat khabar jika tahi ayam nampak basah atau banyak berlonggokan.
xi. Buka tirai/bidai diwaktu siang untuk kemasukan cahaya dan peredaran udara segar.
xii. Bersih reban dengan pembasmi kuman/diisfectant setiap kali sebelum anak ayam baru masuk.

e) Diperingkat reban asuh akhir(usia 8-16 minggu)
i. Reban hendaklah dibina berlantai jaring.
ii. Reban dibina berbumbung atau berada dibawah bangunan berbumbung dengan cukup peredaran udara dan cahaya matahari.
iii. Reban masih dipasang jaring nyamuk jika perlu diwaktu malam sahaja.
iv. Lampu tidak dipasang dimalam hari untuk rehatkan ayam.
v. Beri makanan 2 kali sehari(pagi dan petang) dengan dedak halus 201C.
vi. Bersihkan bekas minuman dan tukar air minuman setiap hari.
vii. Beri vitamin secara berkala seminggu sekali.
viii. Asingkan anak ayam yang sakit dan beri rawatan yang bersesuaian.
ix. Buang najis yang jatuh secara berjadual untuk elak penyakit kesan gas ammonia.
x. Bersihkan reban dengan pembasmi kuman/diisfectant setiap kali sebelum anak ayam baru masuk.

f) Diperingkat reban pembesaran(usia 16 minggu hingga dewasa)
i. Reban dibina atas tanah yang tinggi dan berbumbung untuk elak tanah yang lembab atau membina reban berlantai jaring jika keadaan tanah tak sesuai.
ii. Sediakan palang untuk bertenggek secukupnya.
iii. Reban hendaklah dibina berasingan dan dipagar untuk elak persaingan untuk mendapatkan makanan dengan ayam dewasa
iv. Beri makanan 2 kali sehari(pagi dan petang) dengan pellet 201P atau makanan alternatif yang berkhasiat.
v. Bersihkan bekas makanan/minuman dan tukar air minuman setiap hari.
vi. Beri vitamin sebagai ‘supplement’ secara berkala seminggu sekali.
vii. Beri antibiotik pada dos yang rendah secara berkala selang 1 atau 2 minggu sekali sebagai langkah pencegahan penyakit.
viii. Beri vaksin Newcastle Desease melalui minuman diwaktu pagi selepas makan semasa usia 4 bulan keatas sebagai langkah pencegahan dari serangan sampar ayam.
ix. Asingkan anak ayam yang sakit dan beri rawatan/antibiotik yang sesuai dengan dos yang lebih tinggi.
x. Tutup lampu dimalam hari untuk rehatkan ayam.
xi. Buang najis yang terkumpul dibawah reban atau atas tanah secara berkala.
xii. Bersihkan seluruh kawasan reban dan sembur dengan pembasmi kuman seluruh reban dan tanah secara berkala 1 atau 2 bulan sekali sebagai langkah pencegahan penularan penyakit.
Berikut adalah perkara-perkara yang jangan dibuat agar dapat mengelakkan pelbagai masalah yang merugikan semasa dalam menternak.

B. JANGAN DIBUAT(DON’T)

a) Diperingkat pengeluaran telor
i. Induk ayam tidak cukup makanan berkhasiat atau kelaparan pada waktu pagi dan petang.
ii. Ibu ayam terlalu banyak berbanding bapak ayam.
iii. Tempat bertelor tidak mencukupi hingga berlaku perebutan sarang/sangkar.
iv. Membiarkan tempat bertelor kotor dengan najis dan hama.
v. Telor lambat dipungut hingga ada yang telah dieram oleh ibu ayam.
vi. Ayam bertelor ditempat yang boleh kena air hujan dan panas terik.
vii. Membiarkan induk ayam bertelor ditempat yang mudah diserang pemangsa.
viii. Membiarkan reban dalam keadaan kotor dan tidak terurus.
ix. Tidak mengambil sebarang langkah pencegahan penyakit dengan pemberian antibiotic/vaksin/vitamin.
x. Membiarkan ayam yang sakit dan/atau tanda-tanda sakit bersama ayam lain didalam kawasan reban.
xi. Tidak mengambil sebarang tindakan merawat/memusnahkan ayam yangsakit.

b) Diperingkat pengeraman menggunakan incubator
i. Menyimpan telor ditempat yang panas, peti sejuk atau didalam bekas yang tertutup.
ii. Memasukkan telor yang sangat kotor kedalam incubator.
iii. Membiarkan incubator dalam keadaan kotor
iv. Membasuh telor dengan air yang suhunya lebih rendah daripada suhu telor.
v. Tidak merekod tarikh kemasukan telor kedalam incubator.
vi. Membiarkan telor tanpa digolek/pusing dalam tempoh yang lama. Menggunakan tangan yang kotor/tidak bersih semasa menggolek telor.
vii. Membiarkan suhu incubator terlalu rendah atau terlalu tinggi untuk jangkamasa yang lama.
viii. Membiarkan takung/bekas air kekeringan.
ix. Membiarkan anak ayam terlalu lama didalam incubator(mati kelaparan/kehausan).
x. Memindahkan anak ayam yang menetas terlalu awal ke brooder.

c) Diperingkat dalam Brooder(usia 1-18 hari)
i. Melapik brooder dengan bahan yang licin dan kalis air.
ii. Menggunakan mentol ‘energy saving’ (tidak panas) atau watt terlalu besar(kepanasan).
iii. Memberi makan secara berjadual(akan berebut bila kelaparan)
iv. Membiarkan anak ayam minum air sahaja tanpa 'stimulant'.(tiada selera/memilih makanan) atau vitamin sebagai supplement.
v. Tidak mengganti air baru dan membiarkan air bercampor makanan lebih sehari(air kotor dan busuk - jangkitan usus).
vi. Memasang penutup atau selimut hingga tiada peredaran udara segar.
vii. Meletakkan brooder ditempat yang terkena hujan dan panas matahari.
vii. Menggunakan brooder yang kotor secara berulang kali.

d) Diperingkat reban asuh awal(usia 3-8 minggu)
i. Membina reban diatas lantai simen atau tanah.
ii. Membina reban yang terdedah kepada hujan dan panas terik.
iii. Membina reban yang tidak cukup peredaran udara.
iv. Membiarkan anak ayam terdedah kepada gigitan nyamuk.
v. Meletak anak ayam diatas lantai jaring/tanah/lantai basah.
vi. Memadam lampu diwaktu malam(anak ayam kesejukan).
vii. Menyelimut reban hingga tiada peredaran udara.
viii. Mengawal/menyekat makanan untuk berjimat.
ix. Membiarkan bekas makanan/minuman dalam keadaan kotor
x. Membiarkan anak ayam yang sakit bersama anak ayan yang sehat.
xi. Membiarkan banyak najis dalam reban atau dalam keadaan basah.
xii. Memasukkan anak ayam kedalam brooder yang kotor dan tidak nyah kuman.

e) Diperingkat reban asuh akhir(usia 8-16 minggu)
i. Membina reban diatas lantai simen/tanah.
ii. Mendedahkan anak ayam kepada cuaca sejuk dan panas.
iii. Mengurung anak ayam dikawasan/reban yang sempit dan padat.
iv. Membiarkan ayam digigit nyamok pada malam hari.
v. Memasang lampu dimalam hari.
vi. Memberi makanan dedak kasar secara berterusan.
vii. Membiarkan bekas makanan/minuman dalam keadaan kotor.
viii. Membiarkan ayam kehausan terlalu lama(guna bekas bersesuaian)
ix. Membiarkan anak ayam yang sakit bersama ayam yang sehat.
x. Memasukkan anak ayam pelbagai peringkat umur/sais didalam reban yang sama
xi. Membiarkan najis berlonggokan banyak dibawah reban(gas ammonia banyak).

f) Diperingkat reban pembesaran(usia 16 minggu hingga dewasa)
i. Membina reban diatas tanah yang lembab atau banjir diwaktu hujan lebat.
ii. Membiarkan ayam tidor diatas tanah.
iii. Melepaskan anak ayam bersama ayam yang lebih dewasa untuk berebut makanan.
iv. Membiarkan ayam kelaparan kelaparan diwaktu malam.
v. Membiarkan bekas makana/minuman dalam keadaan kotor.
vi. Membiarkan ayam tanpa vaksin/antibiotik/vitamin jika dikurung dalam kuantiti besar.
vii. Membiarkan anak ayam yang sakit bersama ayam yang sehat.
viii. Memasang lampu yang terlalu terang.
ix. Membiarkan reban dalam keadaan kotor dan tidak terurus.
x. Mencampurkan anak ayam berbagai peringkat umur didalam reban yang sama.

KOMEN YANG POSITIF DAN MEMBINA ADALAH DIALU-ALUKAN
UNTUK MENGEMASKINI DAN MEMBETULKAN ARTIKEL INI.

MOHON KLIK WEBSITE YANG BERIKUT BAGI MEMBANTU SAYA MENAIKKAN RATING WEBSITE UNTUK MEMBANTU PERNIAGAAN SAYA SEKARANG. TERIMA KASIH

Pembekal Kayu Bakau: http://pembekal-kayu-bakau.com

                                     : http://www.facebook.com/pembekalkayubakau

Pembekal Atap Lalang: http://alangalangmalaysia.com


Pakej Katering/Kanopi/Perkahwinan ala Kampung: http://kahwin-kampung.blogspot.com


No comments:

Post a Comment