Saturday, August 20, 2011

SELAMAT BERPUASA

20/8 - Kesempatan ini saya ambil untuk mengucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua pengikut blog yang beragama Islam. Saya mohon ampun dan maaf jika ada sebarang penulisan yang tidak tepat sebelum ini. Segala kesilapan adalah kelemahan saya.

Dikesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan selamat menyambut HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua pengikut yang beragama Islam. Jika memandu pulang ke kampung halaman masing-masing, berhati-hati di jalanraya dan jangan terburu-buru. Kalau apa-apa terjadi, siapa lah yang nak jaga ayam direban itu nanti. Takut ayam tu nanti jadi 'yatim piatu'. Terkurung serta kelaparan pulak ayam-ayam tu......

Semuga anda semua terus berjaya didalam bidang penternakan ayam kampong samada secara serius atau sambilan. Jika anda gigih berusaha, sabar menghadapi dugaan, mendalamkan ilmu pengetahuan, tekad untuk berjaya, Insyaallah anda akan berjaya.

Perkhabaran terkini tentang ternakan ayam di AAF. Ayam dah banyak direban dan dirumah. Ayam direban sedang membesar, riuh rendah dan bersimpang siur menyambut kedatangan saya semasa hantar makanan. Yang menariknya, peraih Cina dah intai-intai reban saya. Dia tengok ayam masih kecil-kecil lagi. Sebelum beredar, dia sempat tinggalkan pesan, 'kalau sudah besat, jangan jual sama orang lain, jual sama gua' kata Apek tu. Itulah hakikat sebenar keisitimewaan ayam kampong ori, 'tak perlu ke pasar untuk jual ayam, pasar yang datang ke reban beli ayam'. Harga pula sangat baik, berbaloi, walaupun diternak dalam masa yang agak panjang. Penternak kena bijak dan kreatif untuk meringankan kos makanan. Tapi kalau ayam banyak peringkat-peringkat, tak jadi masalah untuk menjana pendapatan tetap. Tapi, modal memang kena kuat, pelaburannya tinggi, risiko juga tinggi. Tapi memang berbaloi.

Jika tiada aral melintang dimasa hadapan, saya bercadang untuk membesarkan projek ini dengan menambah reban-reban baru disekeliling kebun sawit untuk generasi ayam yang akan datang. Tanah juga telah ditambak secara perlahan-lahan mengikut keadaan kewangan. Saya dah yakin, projek ayam kampong memang ada potensi jika diusahakan secara serius didalam skala kecil, sederhana atau besar. Permintaannya memang tinggi dengan harga yang tinggi. Kita yang menetapkan harga jualan direban, bukan peraih.

Untuk perkembangan perniagaan atap lalang dan atap nipah, bisnes dibulan puasa memang bagus. Ramai yang beli atap nipah untuk buat 'prop', terutamanya disekitar Lembah Klang, sampai hantar ke Johor Bahru pun ada. Mereka sanggup bayar tambang Ford Ranger saya sebanyak RM700, pada hal harga atap cuma RM 200. Untuk Lembah Klang, saya kenakan tambang RM100 walaupun hantar atap 10 keping je. Jika tiada aral, saya akan membekal atap lalang serta mengambil upah pasang di projek Morib Goldcoast untuk 3 buah rumah banglo dan 2 buah chalet. Projek akan bermula pada bulan November. Sebanyak 3 buah kontena 40' Jumbo akan dibawa masuk dari Indonesia. Keuntungan agak lumayan. Jika diizinkan, keuntungan dari projek ini akan digunakan sebahagiannya untuk membesarkan projek ayam kampong. Sebagai makluman, kita kena banyak menceburkan diri didalam pelbagai bidang perniagaan. Keuntungan dari perniagaan lain boleh membantu modal perniagaan lain. Cuba-cubalah mempelbagaikan perniagaan/pertanian. Insyaallah, kita boleh hidup dengan perniagaan/pertanian.

'Sesekali ku rasa teringin, nak memiliki motor kuasa besar'. Asyik berangan-angan je, sehinggakan semua desktop komputer dirumah dan ofis letak gambar motor SUZUKI BANDIT1250. Harganya emmmm...RM55,800.00 otr. Inilah motor kuasa besar paling murah on the road.

Ini gambar motor tu..jenis touring. Top speed tak laju...200 km/h je. Kena 'cut' eletcronic nya untuk keselamatan pemandu. Cantik kan? Bunyi ekzosnya vrummmm. Superb.



Wassalam.

No comments:

Post a Comment