Thursday, June 30, 2011

PERKEMBANGAN TERKINI AAF

31/6/2011 - Salam kepada semua. Lama betul tak menulis di blog ini. Tetapi saya tetap membuka nya untuk melihat perkembangan semasa rakan-rakan ternak yang lain.

Sebenarnya, kesan sampar yang menimpa penternak pada tahun lepas memang memberi kesan yang amat besar kepada penternak kecil-kecilan macam saya ni. Masih ramai lagi rakan ternak yang otai-otai kat kampong saya masih belum bangkit kembali. Ada yang diserang semula. Cemas juga saya. Tetapi saya tak boleh mundur, terpaksa maju kehadapan, Nasib lah, jika kena lagi, saya terpaksa tutup reban dan mengundur diri untuk selama-lamanya.

Hanya selepas 8 bulan, barulah terasa kembali bertenaga dan aktif untuk menternak. Bagi diri saya, keadaan sudah kembali normal. Ayam-ayam yang dah besar telah dijual dengan harga yang memuaskan, RM15 sekilo. Kira 'not bad' harganya kerana peraih datang dan tangkap sendiri direban. Saya jual kebanyakan jantan-jantan yang jahat-jahat tu. Tinggalkan beberapa ekor penjantan dan semua yang betina tak jual langsung. Keadaan reban kembali tenang, ibu-ibu ayam kelihatan aman dan tidak berlaku kecederaan atau kematian ibu-ibu ayam akibat di'kerja'kan oleh jantan-jantan tu.

Ibu-ibu ayam telah bertelur dengan rancak. Saya tidak lagi mengutip telor-telor pada setiap hari seperti dulu. Kini saya mengutip telor setiap 3-4 hari sekali. Tetapi telor yang dikutip terus masuk ke incubator kerana dikhuatiri ada yang sudah dieram. Anak-anak ayam pun dah ada hampir 200 ekor pelbagai umor. Incubator pertama dah penoh, dan sebentar tadi servis incubator kedua sebagai persediaan untuk kutipan akan datang. Broder dirumah dah 2 buah penuh. Anak-anak ayam dah mula turun tanah sekitar 60 ekor dan dalam keadaan yang baik serta sudah belajar makan campor nasi dan dedak.

Selepas diserang sampar, saya mengambil tindakan yang drastik. Saya tidak lagi melakukan apa yang saya amalkan sebelum ini. Saya ingin mencuba menternak ayam secara kampong asli. Antaranya adalah:
a) Telor-telor tidak lagi dibersihkan, hanya sekadar mengikis kotoran yang besar saja.
b) Telor tidak digolek 2-3 kali sehari. Golek bila terkenang nak golek je.
c) Tiada vitamin diberi kepada anak-anak ayam yang dalam broder atau reban asuh.
d) Tiada vitamin dan antibiotik diberi kepada anak-anak yang dah besar dan induk-induk direban.

Pengalaman menternak sebelum serangan sampar amat berguna dan dijadikan panduan dan rujukan pada masa kini dan akan datang. Memang banyak pengalaman dilalui dan itulah sebenarnya ilmu yang berguna yang didapati melalui pengalaman. Saya tidak lagi akan teragak-agak untuk memusnahkan anak-anak ayam jika ada tanda-tanda murung. Saya akan membasmi kuman dengan segera jika petanda kemurungan berlaku pada mana-mana ayam direban.

Menurunkan anak-anak ayam ketanah juga telah dapat dilakukan dengan baik dimana anak-anak ayam yang telah benar-benar kuat saja diturunkan ketanah dan diasingkan secara berperingkat. Anak-anak ayam ini dikurung sekitar 4-5 hari untuk mendidiknya supaya kenal reban barunya dan dikurung sepenuhnya dan diberi makan dan minum secukupnya. Selepas itu, satu lubang kecil dibuat untuk anak-anak ayam ini keluar masuk rebannya tetapi tidak dapat dimasuki ayam yang lebih dewasa. Dengan cara ini, ayam-ayam dapat belajar meneroka persekitaran luar rebannya dan apabila diberi makan, ia akan masuk semula melalui lubang tersebut. Dengan cara ini, didapati anak-anak ayam tidak bersaing makan dengan ayam yang lebih dewasa. Setelah cukup besar, anak-anak ayam ini diperkenalkan dengan nasi putih lebihan kantin asrama. Makanan dedak hanya diberi sekali sehari. Dengan cara ini, semasa lapar ia akan makan apa yang terhidang dan belajar makan makanan lain.

Pemerhatian terkini mendapati, anak-anak ayam sudah mula keluar dari reban dan kawasan pagar reban dan mencari makanan sendiri dengan mengais tanah dan makan rumput. Saya yakin teknik penternakan yang diamalkan sekarang adalah berkesan dan boleh diteruskan. Inilah yang dikatakan pengalaman, dan ia memelukan masa yang panjang.

Kutipan telor untuk 4 hari semakin meningkat dari 30 biji pada 2 bulan lepas, kini telah mencecah 60 biji. Hari ini ada rekod baru, dimana kutipan untuk tempoh yang sama adalah 92 butir. Ditambah dengan telor dijumpai didalam semak sebanyak 25 biji.

Pemerhatian Terkini
a) Peratusan penetasan berubah-ubah. 70%-90%.
b) Peratusan telor berbenih juga sangat tinggi.
c) Peratusan kematian diperingkat akhir penetasan berubah-ubah, penyebab pelbagai faktor.
d) Peratusan kematian anak-anak yang telah menetas teramat kecil, jarang sekali berlaku.
e) Peratusan kematian didalam broder juga amat kecil, jarang-jarang berlaku.
f) Peratusan kematian diperingkat asuhan tidak berlaku.
g) Kejadian kaki bengkok jarang sekali berlaku didalam setiap penetasan.
h) Tiada kejadian sakit mata sejak kembali aktif terutama dikawasan direban.
j) Tiada kematian diperingkat pembesaran di reban selepas turun tanah.
k) Kejadian telor dijangkiti bakteria amat kecil dan jarang berlaku.

Jika keadaan berterusan seperti sekarang, keadaan akan kembali ''on-track''. Banyak modal telah dikeluarkan dan saya anggap sebagai R&D. Pengalaman dilalui akan saya gunakan sebaik mungkin untuk meneruskan projek ini. Semuga Allah merestui projek penternakan ini.

BERITA DILUAR BIDANG PENTERNAKAN:

Ibu saya sedang sakit dan telah dimasukkan ke hospital sejak 2 minggu lalu. Saya mengambil cuti untuk menjaganya. 2 jari kaki kanannya terpaksa dipotong lagi selepas 2 jarinya dipotong pada bulan Januari lepas. Doktor kata, ulser diabetes menjadi sebabnya dimana luka yang lama tidak dapat dipulihkan sepenuhnya. Sekarang adik saya menjaganya pula sekembalinya dari Luxemberg untuk bercuti selama sebulan. Ibu kini dibawa ke hospital pakar Ampang untuk rawatan selanjutnya. Doakan semuga ibu saya kembali semboh.

Sekian untuk entry pada kali ini.

No comments:

Post a Comment