Wednesday, September 21, 2011

AYAM SAKIT LAGI DAN MOTOR BARU

21/9 - Selamat Hari Raya Aidil Fitri saya ucapkan kepada semua MUSLIMIN DAN MUSLIMAT. Alhamdullilah, semalam saya telah memindahkan 150 ekor anak ayam berusia 2-3 bulan kereban di ladang. Puncanya, di rumah dah banyak sangat lalat pada najis yang jatuh dibawah reban. Saya telah melapik lantai dengan kotak dan kertas surat kabar untuk elak lalat, tetapi dah memang perangai ayam suka mengekas, hancur semuanya dan jatuhlah najis ke tanah melalui jaring. Jadi, untuk mengatasi masalah dari berulang, saya telah meletak lapisan plastik dibawah sekali dan diikuti dengan surat kabar. Kekaslah lepas ini, memang tak bocor...'bocorproof'. Anak-anak yang masih kecil dipindahkan ke reban yang dilapik baru. Yang dah kosong akan dibersihkan kemudian.

Pada musim pembiakan akhir-akhir ini, saya ditimpa masalah yang tidak pernah berlaku sejak mula menceburi penternakan ayam.....masalah kematian selepas kelahiran sehingga umur 3 minggu. Setiap hari ada je kematian sehinga 2-4 ekor didalam brooder. Dulu saya memang ada baca ramai mengadu masalah untuk diselesaikan...tetapi tidak terjadi pada diri saya. Saya pun hairan. tapi ada kemungkinan tikus yang menjadi penyebabnya dan juga faktor benih yang kurang bermutu. Faktor benih adalah kerana semua telor adalah dari ibu muda yang pertama kali bertelor. Benih yang kurang bermutu punca anak-anak ayam lemah selepas penetasan. Tikus pun makan lah anak-anak ayam yang mati.

Reban saya baru saja reda dari serangan penyakit. Mula-mula kena, saya dah risau sangat...kena sampar lagi ke? Kematian anak ayam mula berlaku 1-2 ekor sehari. Anak-anak ayam tidak selera makan, tidak aktif, najis berkapur dan termenung. Langkah pertama, saya sembur reban dengan disinfectant, tak juga berkesan. Langkah kedua, beri antibiotik wide spectrum, masih ada kematian. Saya rujuk Ayam Opah...dia syorkan beri ubat cacing didalam minuman selama seminggu.....alhamdullilah, sekarang dah reda dan semua ayam kembali aktif semula dan mengejar minta makan. Kesan korban ........2 bapak, 6 ibu, 40 anak 2-4 bulan. Selain dari itu, ibu-ibu ayam juga macam merajuk, tak nak bertelor sehingga kini....mungkin terencat kejap agaknya....takpe lah, asalkan dah sehat, bersabar je la. Asalkan jangan semua mati macam tahun lalu......perhhhhhhh.

Berkaitan dengan cadangan saya nak beli motor besar, saya telah membuat kajian menyeluruh dari semua aspek seperti kesan kepada kewangan, kekerapan penggunaan, senggaraan/servis, alat ganti dan susut nilai. Akhirnya saya membuat keputusan untuk membeli motosikal buatan Kawasaki Model ER6F second-hand dengan harga RM25 ribu, usia genap 12 bulan, milage 3000+. Jika ditakdirkan saya hilang minat, harga jualan semula tidak akan jatuh banyak. Saya pun dah pakai moto ini selama 2 bulan, pinjam kawan punya...akhirnya saya beli motor tu sebab dia dah beli Honda CBR900. Dia tak tahu nak buat apa dengan motor tu. Dia suruh saya beli je moto tu.

Inilah rupa standard motosikal ER6FCadangan untuk up-grade macam ni, kalau ada duit lebih.

Motor ni tak laju sangat, top speed 200 km/h je. 'Electronic cut-off' untuk keselamatan penunggang. Tapi pick-up dan handlingnya boleh tahan sedapnya. Senang ditunggang kerana model 'street-bike'. . Bukan direka untuk laju, kalau laju sangat, bergoyang badan oiii....saya dah try top speed. Insyallah, minggu depan dah boleh pakai la.....

SEKIAN UNTUK KALI INI, WASSALAM.

No comments:

Post a Comment